BLOG

15 simpele marketing ideeën voor de feestdagen

19 OKTOBER 2023

De feestdagen komen eraan. Geen beter moment om door middel van een leuke extra te geven die nieuwe klant te verwelkomen. Of om juist je bestaande klanten te bedanken. Totdat je vastloopt in het bedenken van een goed idee. Gelukkig lenen juist de feestdagen zich voor een attent gebaar dat niet groot of duur hoeft te zijn. Inspiratie nodig? Hieronder 15 simpele marketing ideeën om je op weg te helpen!

 

KLEIN GEBAAR, GROOTS EFFECT

Iets extra's doen tijdens de feestdagen voor je klanten of relaties hoeft niet veel te kosten. Soms gaat het juist om de moeite die je ervoor doet of de tijd die je erin steekt. Maak het persoonlijk en laat zien dat je aan de ander denkt. 

 1. Wil je een kaart sturen, schrijf er dan iets persoonlijks in. Met de hand! Geen digitale kaarten per e-mail of voorbedrukte exemplaren voorzien van slechts je logo! Ga maar na; wat is jouw reactie als je een envelop met handgeschreven adres in je brievenbus vindt?
 2. Nog beter: breng je kerstgeschenk of kaart persoonlijk langs, zonder aankondiging. Dit zorgt voor een extra verrassingseffect waardoor je klant oprecht verrast zal zijn dat je aan hen denkt.
 3. Heb je een winkel of webshop? Geef dan een klein extraatje mee die jouw klant weer aan iemand anders cadeau kan doen. Denk aan de categorie wenskaart of chocolade – het hoeft niet groot te zijn. Bovendien zet je op deze manier je bestaande klanten in als ambassadeurs die voor jou de bekendheid van je merk verspreiden. Extra bonus dus!
 4. Is die winkel of webshop op jou van toepassing? Dan kun je ook een extra feestelijke, gratis inpakservice aanbieden. Een cadeautje dat met zorg is ingepakt, is leuker om te geven en te krijgen. Tip: Google op 'tips cadeaus inpakken' en leer binnen no-time hoe je er iets bijzonders van maakt!
 5. Ben je een dienstverlenende ondernemer, bel dan je top 5 beste klanten van afgelopen jaar op en bedank ze persoonlijk voor de samenwerking. Let op dat je hier geen sales call van maakt, het gaat erom dat je oprecht je dankbaarheid uit en ze even persoonlijke aandacht geeft. PS: een voicemail inspreken telt niet ;)
FEESTELIJKE MARKETING IDEEËN MET IETS MEER BUDGET

Heb je iets meer budget over aan het einde van het jaar? Nice! Dan kun je ervoor kiezen om dit te besteden aan een waardevol geschenk of een gezellige ervaring. 

 1. Nodig die beste klanten uit voor een persoonlijke lunch of borrel met jou. Een waardevol 1-op-1 moment waarop je je klant alle aandacht kunt geven. 
 2. Liever niet met iedere klant apart afspreken, maar wil je wel iets leuks doen met ze? Organiseer je eigen netwerkborrel en nodig al je klanten en relaties uit voor een hapje en drankje met elkaar. Een mini-kerstfeestje en sfeervolle gelegenheid om elkaar beter te leren kennen.
 3. Wil je 2024 in het teken zetten van een specifiek thema of doel? Zorg dan dat je kerstgeschenk in het verlengde is daarvan. Focus je bijvoorbeeld op gezondheid, geef dan een vitamine boost of shaker cadeau. Denk vantevoren wel goed na over wat jouw boodschap is, om te voorkomen dat je cadeau betekenisloos is.
 4. Wil je liever focussen op business in het nieuwe jaar, stuur of geef dan een doelenboekje op naar klanten. Zo heb je direct een mooi aanknopingspunt om je klant in januari na te bellen! En extra slim: je kunt deze naar zowel bestaande klanten sturen, als potentiële klanten die al een tijdje op je lijstje staan.
 5. Ken jij je klant door en door? Geef ze dan een cadeau waarvan je 100% zeker weet dat ze het leuk vinden. Iets wat met hun hobby of vrije tijd te maken heeft. Zolang het maar niet business gerelateerd is! Hiermee laat je zien dat je vanuit de klant denkt en niet alleen vanuit je eigen business denkt.


MARKETING IDEEËN VOOR IETS MEER SALES

Ben je in voor een attent gebaar, maar wil je er ook wat uithalen voor je sales? Heel begrijpelijk! Ook hier zijn simpele ideeën voor te bedenken.

 1. Vergeet vooral je leads niet. Heb je het afgelopen jaar contact gehad met potentiële klanten maar die (nog) geen klant zijn geworden? Benader ze persoonlijk met bijvoorbeeld een speciaal aanbod voor 2024 dat alleen t/m 31 december geldig is.
 2. Organiseer je workshops, cursussen of trainingen? Laat mensen dan tijdens de feestdagen boeken voor 2024 en geef ze een gratis +1. Een extra plekje voor vriend(in), familielid of collega die op die manier weer met jouw business kennismaken. En: helemaal in het kader van samenzijn!
 3. Ben je coach of adviseur? Geef je klanten een ‘13e maand’ door ze een gratis sessie cadeau te doen. Extra slim als je geen budget hebt, maar wel tijd.
 4. Een stapje verder dan dat: geef hen een gratis sessie cadeau die ze aan iemand anders kunnen geven. Nog een fijne manier om je bestaande klanten in te zetten als jouw ambassadeurs!
 5. Heb je zo'n fantastisch sales aanbod waarmee je niet wil verdwijnen in de kerstdrukte en inbox van je klant? Sla december over en pak je kans op meer zichtbaarheid door na de feestdagen - in januari- je actie te doen.Het beste idee voor jouw merk?

Welke marketingactie of gebaar voor jou het meest effectief is, hangt natuurlijk af van je business en wat bij jou past.

Even brainstormen om direct een paar leuke ideetjes te hebben?

Boek dan hieronder een online uurtje 1-op-1 marketingadvies speciaal voor jouw business.

Mini Brainstorm