BLOG

3 tips om meer te bereiken met je content

9 JANUARI 2023

Heb je het gevoel dat je niets bereikt met je content? Je ziet bijvoorbeeld geen resultaat van je nieuwsbrief of social media posts. Of misschien heb je het idee dat je niet eens de juiste doelgroep bereikt. Frustrerend! Want als je weinig resultaat ziet van je werk, kan dat heel ontmoedigend zijn. Ik geef je een aantal praktische tips waarmee je meer kunt bereiken met je content. Niet alleen qua resultaten, maar ook qua doelgroep. Komen ze!

meer bereiken met content


TIP #1: STEL EEN DOEL VOOR JE CONTENT

Ga goed na wat precies je verwachtingen zijn van je tekst, zoals een social media post. Iedere vorm van communicatie kan een ander doel hebben, zoals informeren, inspireren, leren, vermaken of adviseren. Stel je voor: je plaatst een social media post over een leuke gebeurtenis uit je privéleven en je verwacht dat je volgers daardoor een kijkje op je website gaan nemen. De kans is groot dat je teleurgesteld zal zijn over dit gewenste resultaat, want volgers zullen niet snel je website opzoeken bij dit soort berichten. Daarentegen levert deze post wel andere dingen op; je volgers leren jou beter kennen, creëren empathie voor je en vinden het leuk om je post te lezen. Je maakt dus wel de kans veel groter je volgers je onthouden en jouw volgende post ook zullen lezen. Resultaten zijn niet altijd meetbaar, en zeker niet altijd direct zichtbaar!

TIP #2: VERTEL HET VIA DE JUISTE WEG

Wanneer je een doel hebt gesteld voor je bericht, bekijk dan op welke manier je deze het beste kunt vertellen. Met andere woorden; via welke weg kun je je boodschap het meest effectief overbrengen? Heb je een persoonlijke ervaring die je wil delen, dan kun je met een blog betere resultaten bereiken, dan wanneer je een lang verhaal in een nieuwsbrief deelt. Is het belangrijk om emotie over te brengen, dan bereik je meer met een podcast of videoboodschap.

Wees je ook bewust van de aandachtsspanne; iemand die voor de tv door Instagram zit te scrollen, zal minder gefocust zijn dan iemand die de tijd neemt om een blog te lezen. Over het algemeen geldt: hoe minder tijd om de boodschap in je op te nemen, hoe korter en krachtiger de boodschap moet zijn als je iets wil bereiken met je content.

waardevolle content



TIP #3: DEEL RELEVANTE CONTENT

Verplaats je in jouw ideale klant; wat zou jij graag van jou en je bedrijf willen weten? Waarschijnlijk zijn dat niet alleen maar verkooppraatjes over wat je te bieden hebt. Probeer niet alleen een boodschap te zenden die jij graag vertelt, maar probeer ook goed te ontvangen en te luisteren naar jouw klanten: waar hebben zij het over, en wat er speelt bij hen? Als je je content hier op afstemt, maak je niet alleen relevante content maar maak je jezelf ook waardevol voor je klanten en volgers. En waardevolle content leidt tot actie en reactie: een nieuwsbrief doorsturen, een post delen of reageren op je blog. Kortom: resultaat van je content, waarmee je meer bereikt!

Relevante content hoeft overigens niet altijd serieuze content te zijn. Stel, jij bent email-expert van beroep, en er is een nieuwe functionaliteit beschikbaar in een email-programma dat jij en je klanten veel gebruiken. Dan kun je deze nieuwe functionaliteit op een visuele manier laten zien via een laagdrempelige video tutorial, of met screenshots in je Instagram stories. Dit kun je zo speels maken als je zelf wilt, en op een manier die bij jou past. Het hoeft dus geen saaie content te zijn! 


Bereik je doelgroep met de juiste content
Het is dus vooral belangrijk om je bewust te zijn van de meetlat die je gebruikt om de resultaten van je content te meten. Of iets tegenvalt - of meevalt – is afhankelijk van wat je verwachting is. Ik hoor regelmatig uitspraken als ‘dat leverde niks op’, of ‘nou, dat was weer verspilde tijd’. Maar vaak blijkt dat de content wel degelijk iets opgeleverd heeft, alleen op een ander gebied. 

Daarnaast gaat het natuurlijk om het bereiken van de juiste doelgroep. Want content die terecht komt bij mensen die niet jouw (potentiële) klanten zijn, levert sowieso niet de gewenste resultaten op voor je bedrijf. Pas wanneer jouw boodschap de juiste mensen bereikt, zal je dit ook gaan terugzien in je resultaten. Het is dan ook van belang om eerst te weten wie jouw doelgroep is, zodat je weet voor wie je jouw content maakt. Hoe scherper je deze omschrijving hebt, hoe beter je je content kunt afstemmen om wel het gewenste resultaat te krijgen. 

Kun je wel wat hulp gebruiken bij het omschrijven van je doelgroep, en het maken van passende content? Lees dan meer over mijn Content Brainstorm & Inspiratiesessie, waarin we een stevige basis leggen voor content waarmee je doelen bereikt!