BLOG

6 tips voor communicatie op social media

2 NOVEMBER 2022

Dat social media het meest genoemde onderwerp zou zijn wanneer ik mensen vraag waar ze graag tips voor willen ontvangen, daar had ik even niet op gerekend! Ik had natuurlijk beter moeten weten, want toen ik onlangs in een live sessie met een groep ondernemers praatte over communicatie, ging het al gauw over social media. Dus op veler verzoek: een blog met tips voor goede communicatie op social media.

 

MIJN TIPS VOOR SOCIAL MEDIA GEBRUIK

Hoewel ik geen social media expert ben, draai ik voor een paar communicatietips mijn hand natuurlijk niet om. Waar ik de tips vandaan haal als ik geen social media guru ben? Ik heb ze gebaseerd op mijn jarenlange kennis in de marketing- en communicatiewereld, en op mijn eigen ervaring met social media (ik hoop dat dat toch een beetje telt!). De volgende tips zijn dan ook mijn persoonlijke tips:

TIP #1: BEPAAL JE IMAGO

Mijn eerste communicatietip is er eentje die eigenlijk ook geldt voor het offline leven: wees je ervan bewust dat met alles wat je zegt of laat zien, anderen een bepaalde indruk van jou creëren. Op social media is dit alleen lastiger te ‘sturen’; mensen vinden iets van jou en je bedrijf dat zij baseren op een paar snapshots. Het is dus goed om jezelf af te vragen: welk beeld wil ik neerzetten van mezelf, of van mijn bedrijf? Hoe wil ik overkomen? Wees je bewust van wat je op social media doet: of dat nu een foto plaatsen is, of een reactie geven bij de post van iemand anders. Jij bepaalt het beeld dat anderen van jou creëren.

TIP #2: VERMIJD RISICOVOLLE TOPICS
Sommige onderwerpen zijn een no-go op social media. Continu checken automatische systemen de content van posts op zowel foto’s als tekst, om ervoor te zorgen dat social media een ‘happy place’ blijft. Zo heeft Instagram graag dat er gepost wordt over blije dingen, en dus zijn onderwerpen als oorlog, gezondheid en naakt not done. Als je post wordt aangemerkt als risico in het kader van deze no-go onderwerpen, dan zal je merken dat het bereik van je post enorm laag is, of dat je zelfs tijdelijk geblockt wordt. Je uitspreken over oorlog of zelfs een woordje als 'curvy' gebruiken in je caption, is dus niet handig. Let ook op als je vakantiefoto’s plaatst of foto’s van je baby; het percentage bloot op foto’s kan namelijk geïndexeerd worden als te hoog.

TIP #3: HOUD HET KORT

De derde tip voor communiceren op social media gaat over een situatie die we allemaal wel kennen: te veel tekst! We cannot deal! Onthoud: social media is vluchtig en laagdrempelig, en in de meeste gevallen gericht op visuele content. Je moet dus echt bizar leuke volgers hebben, òf bizar goede content, willen mensen werkelijk alles lezen wat jij te melden hebt. Ik zie regelmatig stories voorbijkomen van een account dat ik graag volg, maar toch skip ik de stories omdat ze bomvol tekst staan. Je houdt het aantrekkelijk om kort maar krachtig te zijn.

Mijn persoonlijke tips om het probleem van te lange teksten op te lossen: 

1) kill your darlings, of ook wel: kort je tekst in

2) splits je tekst op en verspreid het over verschillende stories, posts of momenten

3) verplaats je tekst naar een andere plek waar iemand meer kan lezen, bijvoorbeeld naar een landingspagina op je website, of een speciale blog.

EXTRA TIP: Ik zie regelmatig mensen zelf hun tekst vertalen bij hun posts, waardoor er dubbel zoveel tekst in de post of story staat. Maar hier heeft Instagram een handige tool voor: linksboven in stories en onderaan de post copy komt er ‘vertaling weergeven’ te staan. Volgers kunnen hier simpelweg zelf op tikken als ze de tekst in hun eigen taal willen lezen. Het is dus niet nodig om je tekst zelf te vertalen.

TIP #4: PLAATS PERSOONLIJKE CONTENT

Wat is het succes van populaire social media accounts? Wellicht heb je je dit ook wel eens afgevraagd, en zelfs even gegoogeld. Ik ben ervan overtuigd dat het succes van een goed social media account ligt in hoe persoonlijk je het maakt. Jouw kennis, ervaring en dromen vormen samen jouw persoonlijke verhaal en dat is wat jou uniek maakt. Het is waarom anderen jou willen volgen, of je nu een persoonlijk account hebt of bedrijfsaccount. 

Wil je de stap nemen om meer over jezelf te delen, maar is dit ietwat buiten je comfort zone? Probeer het dan op te delen in kleine stapjes waar je je wel comfortabel bij voelt: begin met het delen van een foto van je werkplek, je visie op het werk dat je doet, of hoe je dag was. Persoonlijke content betekent niet dat je iedere dag met je gezicht op camera moet verschijnen.

TIP #5: EEN PLAATJE DAT PAST BIJ JE PRAATJE

Ik zag eens een advertentie voorbij komen van iemand die een e-book verkocht met tips om succesvol online cursussen te maken. De advertentie bestond uit een privéfoto van een dame, genomen op een terras en met een baby erop. Dit is voor mij een klassiek voorbeeld van hoe je je product beter niet kunt promoten. Waarom niet? In niets ondersteunde deze advertentie namelijk de tekst, of dat wat ze probeerde te verkopen.

Mijn tip? Zorg dat wat je laat zien, klopt met dat wat je vertelt. Uiteindelijk wil je je volgers overtuigen en het vertrouwen geven dat ze bij jou aan het juiste adres zijn. Zo maak je de kans vele malen groter dat mensen jouw boodschap onthouden en iets bij je gaan kopen.TIP #6: VERPLAATS JE IN JE VOLGERS

De laatste tip gaat over de content op je social media account: zorg voor de juiste balans tussen sales-gerichte en waardevolle content. De 80/20 regel is een mooi uitgangspunt: in 1 op de 5 posts promoot je je product of dienst. Plaats je meer, dan is er een grote kans dat je hoeveelheid ‘verkooppraatjes’ ertoe leidt dat ze sowieso niet meer gelezen of bekeken worden. Je bereikt dus eigenlijk het tegenovergestelde en je verliest de interesse van je volgers. Je sales-posts verliezen hun kracht, en de posts waarin je wèl waardevolle content geeft, vallen ook niet meer op. 

Verplaats jezelf regelmatig in een volger van jezelf: wat zou jij willen zien of weten? 


Persoonlijke tips voor social media marketing?

Uiteraard zijn er nog veel meer tips, do's en don'ts voor communiceren en content op social media. Voor je bedrijf kan social media een belangrijk onderdeel van je marketingplan zijn. Het is dan ook belangrijk om ervoor te zorgen dat je social media profiel een juist beeld geeft van jou als ondernemer, je bedrijf of merk. Daarnaast zullen sommige social media tips voor het ene bedrijf belangrijker zijn, dan voor het andere bedrijf. 

In een Content Brainstorm & Inspiratiesessie help ik je graag op weg met de juiste tips voor jouw social media. We brainstormen niet alleen over nieuwe ideeën voor je content, maar werken ook aan een uitgangspunt voor de lange termijn: jouw persoonlijke contentstrategie.

Wil je direct even sparren over jouw social media marketing en content? Vraag dan een online brainstormsessie aan.