BLOG

Dit is waarom emotie in je content zo belangrijk is

14 JUNI 2023

Groeit jouw bedrijf niet verder? Geen plan hebben, te weinig kennis van sales hebben, of nooit naar je cijfers en statistieken kijken: het kan zomaar de oorzaak zijn. Maar een heel andere reden kan zijn dat je simpelweg het verkeerde verhaal vertelt. Je marketing brengt niet over waar je eigenlijk voor staat: het ontbreekt aan emotie. In deze blog vertel ik meer over de rol van emotie in je content.


KLANTGEDRAG BEÏNVLOEDEN? SPEEL IN OP EMOTIES

Wist je dat maar liefst 95% van je (aankoop)beslissingen wordt gedreven door je onderbewuste? Dat betekent op basis van de emotie die je voelt wanneer je iets over een product ziet of leest. Mensen kopen een product omdat het ze een goed gevoel geeft. Doordat het verhaal inspeelt op een emotie die voor hun herkenbaar is. Zo kopen ze een Porsche omdat ze zich machtig willen voelen, en sprayen ze ’s morgens graag Chopard op, omdat ze zich net zo mooi willen voelen als Julia Roberts. 

FOCUS OP JE EIGEN USP'S
Hoe pak je dit aan voor je eigen bedrijf? Mijn inziens begint dat bij je eigen verhaal vertellen, en niet dat van een ander bedrijf. Tegenwoordig is het zo makkelijk om te kijken naar wat en hoe anderen doen, dat we ons sneller laten beïnvloeden dan ooit tevoren. 

Er is natuurlijk niks mis met een voorbeeld of rolmodel die jou inspireert. Zoals Jim Rohn al zei: success leaves clues. Maar laat je niet afleiden van hetgeen jij probeert te bereiken en te vertellen. De USP van een ander bedrijf, is hoogstwaarschijnlijk niet die van jouw bedrijf. Ga je het verhaal van een ander bedrijf kopiëren, dan zal het al gauw ontbreken aan de juiste emotie.

communicatie blog: emotie in je content


communicatie blog: verkoop emotie, geen product


Weet je eenmaal wat jouw verhaal is (met als hamvraag: waarom doe je wat je doet?) dan volgt de taak om dit op de juiste manier naar buiten te brengen. Met emotie dus. Hoe je jouw verhaal vertelt, in woord en beeld, is geen item op je to-do lijstje die je vanmiddag na een uurtje typen kunt afvinken. Ook niet met een wijntje erbij.

DE ROL VAN EMOTIE IN JE CONTENTSTRATEGIE
Op de juiste manier je verhaal vertellen vergt een goed plan. Die je overigens pas kunt maken als je een strategie hebt met duidelijke doelen die je wil bereiken. Want in de auto gaan zitten om naar een bestemming te rijden waarvan je niet weet waar die is, wordt een lange rit. Bovendien willen we een verhaal met betekenis. Want betekenis = emotie. Iets waardoor het voor je lezer herkenbaar is, je lezer nieuwe dingen leert, of je lezer laat dromen van iets dat deze heel graag zou willen. Zo verkoop ik geen Content Brainstorms, maar inspiratie en motivatie. En ik verkoop geen communicatieadvies, maar ontspanning. Nu snap je ook waar de naam 'The Beach House' vandaan komt ;)

OP WELKE EMOTIE SPEEL JIJ IN?
Wanneer je je jouw eigen verhaal vertelt, kunnen mensen ‘connecten’ op emotioneel niveau. Als mensen jou of jouw team leuk/interessant/ambitieus/innovatief vinden, kan dat zomaar genoeg reden zijn om voor jou te kiezen. Mensen kopen namelijk van mensen. Dit is ook de reden waarom het zo belangrijk is om aan je personal brand of merkidentiteit te werken.

Vertel je verhaal met passie, en speel in op een emotie. Content met emotie zorgt er voor dat mensen dit eerder delen! En ook dat helpt weer om je bedrijf te laten groeien.

Wat kun jij doen om meer emotie in je marketing en content te brengen? 

Vertel het juiste verhaal. Vertel jouw verhaal als ondernemer. Vertel het verhaal dat achter je bedrijf zit, vertel het verhaal van jouw team en medewerkers. Welke emotie gaat er schuil achter dit verhaal? Welke emotie wil je overbrengen? Hoe wil je dat jouw klanten zich voelen bij jouw product? Breng dit naar voren in je communicatie. 

Wil je brainstormen over hoe we met jouw verhaal kunnen inspelen op emotie van je klanten?

 Plan een online brainstormsessie van 60 minuten en ik denk direct met je mee!