Hoe zorg je voor de juiste uitstraling van je bedrijf?

 Eén van de dingen die ik het meest bespreek met ondernemers, is de uitstraling van hun bedrijf. En dan bedoel ik niet hoe mooi het logo eruit ziet, of hoeveel je lacht op je selfies die je op social media plaatst. Ik heb het dan over je bedrijf als merk en wat je wil overbrengen. Waar sta je bekend om, waarom komen mensen naar jou toe? Of een betere vraag is: waar wil jij dat je bedrijf bekend om staat? In deze blog vertel ik hoe je kunt checken of de  uitstraling van je bedrijf matcht met wat jij wil.

HOE BEPAAL JE DE UITSTRALING VAN JE BEDRIJF?

Om ervoor te zorgen dat de uitstraling van jouw bedrijf klopt, moet je eerst weten hoe jij je bedrijf wilt positioneren. En dat is een strategische beslissing: het is niet iets wat je vandaag bedenkt, en wat je morgen weer verandert. Het is dan ook belangrijk om je onderneming te zien als een merk, waarvoor je beslissingen neemt die jou richting geven in je dagelijkse bezigheden. Bepaal waar jouw merk voor staat, en hoe zich dat verhoudt ten opzichte van concurrentie. De volgende stappen kunnen je meer inzicht geven. 

DE KERNWAARDEN VAN JE MERK

Wat zijn de waarden die jij belangrijk vindt, als zelfstandig ondernemer of als bedrijf? Het is een goed begin om deze kernwaarden duidelijk te hebben voor jezelf. Zo kun je het belangrijk vinden om open en eerlijk te zijn, en hecht je veel waarde aan transparant zijn richting je klanten. Waarden kunnen ook zijn: vriendelijkheid, toegankelijkheid, luxe, energiek of vrijheid. Zoek het niet te ver weg wanneer je de kernwaarden van je onderneming gaat opschrijven: ze zijn vaak verbonden met wie jij bent als persoon, of hoe jij zelf behandeld wil worden als klant.

KWALITEITEN & STERKE PUNTEN

Schrijf de sterke punten op van je merk: ben je zelfstandig ondernemer, dan kun je jouw persoonlijke kwaliteiten opschrijven. Denk bijvoorbeeld aan goed kunnen verkopen, gemakkelijk sociaal contact kunnen leggen, of altijd vol zitten met leuke ideeën en inspiratie. Heb je een bedrijf met meerdere medewerkers, denk dan een niveautje hoger: wat is nu precies de expertise van je team, is er een gemene deler? Denk bijvoorbeeld aan altijd creatieve oplossingen kunnen bedenken of mensen verder willen helpen. 

TIP: vind je het lastig om sterke punten te benoemen? Vraag dan enkele mensen (of klanten!) in je omgeving naar hun mening, dat levert vaak verrassende antwoorden op.

DE KRACHT VAN DE COMBINATIE

Als je de kernwaarden en kwaliteiten op een rijtje hebt, kun je hier soms al mooie verbindingen tussen zien. Is energiek een belangrijke kernwaarde en ben je goed in spreken en het geven van workshops, dan kan dat een hele mooie combinatie zijn voor je merkpositionering. Maar soms zijn we ook goed in dingen waar we niet per se plezier uit halen, of waar we iets mee willen doen. Zo kun je enorm goed in wiskunde zijn, maar is het geen kwaliteit dat je wil inzetten voor je merkbekendheid. Bekijk dus beide rijtjes en check: is dit ook waar ik bekend om wil staan? En zo niet, waarvoor wil je dat mensen wel naar jou toe komen? Het formuleren van een missie kan overigens goed helpen bij deze stap!

VAN MERKPOSITIONERING NAAR MERKUITSTRALING

De kernwaarden, kwaliteiten en je missie geven vaak al goed inzicht in je merkpositionering: je weet waar je bekend om wil staan en wat je daarbij belangrijk vindt om over te brengen op klanten. Maar dit ‘interne plaatje’ moet nu nog doorvertaald worden in je beelden en teksten, zodat je dat ook naar buiten toe kunt uitstralen. En hier begint het pas echt: want deze twee plaatjes moeten natuurlijk matchen met elkaar. Dus hoe zorg je daarvoor?

Een praktisch voorbeeld:
Wil jij een sfeervolle, laagdrempelige (= kernwaarden) schoonheidssalon zijn waar mensen vooral terecht kunnen voor gezelligheid en een praatje  (= sociaal contact is jouw kwaliteit)? Zet dan foto’s op je website van hoe gezellig je salon eruit ziet van binnen (het liefst met mensen op de foto voor de sociale sfeer) en benoem op social media hoe gemakkelijk het is om een afspraak te boeken (laagdrempeligheid). Als onderdeel van je marketingplan kun je workshops of thema-avonden organiseren, waarbij het gezellig samenzijn voorop staat. Verzin een actie waarbij je huidige klanten iemand mee mogen brengen als +1. Richt je met je communicatie op plekken waar mensen komen om iets samen te doen: sportscholen, sauna's, lunch rooms. Door in te zoomen op dat sociale aspect en daar continu de laagdrempelige sfeer en gezelligheid in naar voren te laten komen, zul je steeds meer bekend komen te staan als die gezellige salon. En door je communicatie in te zetten op de plekken waar jouw doelgroep zich bevindt, zal je die ideale klant ook veel sneller bereiken. 

Straalt jouw bedrijf uit wat je wil uitstralen?

Je positionering bepalen, zorgen dat je uitstraling je expertise en kernwaarden reflecteren... makkelijker gezegd dan gedaan! Want alhoewel je merkstrategie richting geeft aan de dagelijkse keuzes en acties voor je bedrijf, is het essentieel om vervolgens consistent te zijn in je uitstraling en branding. Jezelf neerzetten als gezellige en laagdrempelige schoonheidssalon wordt a hell of a job als je content maakt over heel andere dingen. Focus op de dingen die ondersteunen in wat jij wil uitstralen. En doe dat consistent, zodat klanten jou gaan herkennen aan deze stijl en type content.

Vorige
Vorige

10 ideeën voor een (zomer) boost van je content

Volgende
Volgende

7 ideeën voor persoonlijke content