BLOG

Hoe schrijf ik mijn eigen marketingplan?

5 MAART 2023

Denk jij ook vaak: dat kan ik zelf wel! Dat komt dan goed uit, want in deze blog vertel ik hoe je in 7 stappen je eigen marketingplan opstelt. En als je je nu afvraagt: ‘Waarom, er zijn toch al honderden websites en blogs die mij uitleggen hoe ik dat kan doen?’ Klopt, en daarom vertel ik je mijn manier. Voor mij is een marketingplan zonder actie namelijk geen plan, dus ik focus graag meer op de praktische zaken dan op alle theorie die je daarna toch nooit meer terugleest ;)


DIT ZIJN ZE, MIJN 7 STAPPEN VOOR EEN PRAKTISCH MARKETINGPLAN:

STAP 1 – Wat wil je bereiken met je marketing?
Je zal het geen verrassing vinden, maar ik begin graag bij het eind: je doelen. Zonder te weten wat je wil bereiken, zal je geen richting hebben en dus ook niet weten wat je moet doen om daar te komen. Schrijf op wat je marketingdoelen zijn, maar houd er rekening mee dat het hier om een marketingplan gaat, en we dus niet over je algemene business doelen praten. Voorbeelden van marketingdoelen zijn meer conversie (clicks op je website, aankopen), een hoger bereik van je bericht, of meer naamsbekendheid van je product of bedrijfsnaam.

STAP 2 – Op wie richt je je met je marketingcampagne?
Omschrijf voor wie jouw advertentie of campagne bedoeld is. Of het nu om een concreet product uit je webshop gaat, of om een dienst die je aanbiedt als je kennisondernemer bent. Het definiëren van je doelgroep helpt je om preciezer te kunnen zijn in de manieren waarop je deze mensen gaat bereiken. Welke media gebruiken ze, wat vinden ze leuk, wat doen ze in het dagelijks leven? Kortom, zorg dat je weet wie jouw klanten zijn en leer zoveel mogelijk over ze.

marketingplan-schrijven-in-stappen


mijn-eigen-marketingplan-schrijvenSTAP 3 – Waarom willen mensen jouw product kopen?
Nu kun je natuurlijk – volgens de klassieke marketingtheorie – een serieuze SWOT-analyse gaan maken. Hierin schrijf je op wat de sterke en zwakke punten zijn van jouw product, maar ook de kansen en bedreigingen in de markt. Ik vind dit zelf altijd vrij droge materie, dus ik benader het liever van een andere kant: welke behoeften zie jij van je klanten op dit moment? Naar wat voor resultaten of oplossingen zijn zij op zoek? Ik zeg altijd maar zo: het is niet nodig om te verkopen, als je verkoopt wat nodig is. Zorg dat je een heldere marketingboodschap hebt zodat dit ook duidelijk is voor je klanten. En benoem wat zij hebben aan jouw product: wat levert het hen op?


STAP 4 – Ga voor een sterke merkpositionering
Bedenk hoe jij je wil positioneren: wat wil je uitstralen en welke boodschap wil je overbrengen op je klanten? Bepaal de stijl en kenmerken van je product of merk: wil je jong, hip en fris overkomen? Of als volwassen merk, betrouwbaar en deskundig? Schrijf op wat je wil dat mensen onthouden als ze in aanraking komen met jouw product. Vergeet vervolgens niet deze stijl overal terug te laten komen; gebruik je bijvoorbeeld zwart-foto's op je website, trek dit dan door naar je social media posts. Zo bouw je aan een sterk merk!

STAP 5 – Bepaal de beste marketingmiddelen
En dan bedoel ik niet: kies maar uit wat je leuk vindt. En beperk je zeker niet tot de kanalen die je kent en waarop je zelf actief bent. Als je in stap 2 goed hebt onderzocht wie jouw klanten precies zijn, dan weet je welke media zij gebruiken. Aan de hand daarvan bepaal je welke websites en platformen zinvol zijn om ze met jouw advertentie in contact te brengen; van YouTube tot een podcast, en van het lokale krantje tot de nieuwsbrief van een netwerkvereniging. Zo kan het compleet zinloos zijn om op Instagram te adverteren als jouw klanten daar niet te vinden zijn, ook al ben je daar zelf wel actief. Andersom geldt dat het zinvol kan zijn om zichtbaar te zijn op kanalen waar je zelf (nog) niet actief op bent. Think outside the box!

marketingplan-nieuw-product


hoe-adverteren-met-marketingplan


STAP 6 – Money, money, money: marketingbudget bepalen
Ondernemen is risico nemen. Zeker voor marketing geldt dat het vaak ‘trial and error’ is voordat je erachter komt wat echt loont. Je zal dus geld uitgeven aan marketingactiviteiten die niet altijd - direct of zichtbaar - iets opleveren. Bepaal voor jezelf wat je ideale marketingbudget is waar je je comfortabel bij voelt om mee te beginnen.

STAP 7 – Tijd voor actie! En een marketingkalender.
Tot slot maak je een overzicht waarin je je marketingactiviteiten inzichtelijk maakt aan de hand van een tijdlijn. Naast de looptijd van je campagne(s) vermeld je ook:

  • op welke plekken je zichtbaar gaat zijn (je marketingmiddelen)
  • de afbeeldingen en teksten van je advertenties (misschien maak je wel meerdere versies!)
  • het budget dat achter de advertentie zit

Soms loont het om je marketingcampagne over een langere periode uit te smeren, maar soms kan het ook effectief zijn om op een specifiek moment actief te zijn. Heb je een webshop met woonaccessoires, dan kan een campagne rondom de feestdagen heel goed werken omdat mensen dan op zoek zijn naar cadeautjes. Heb je echter een product dat tijdloos is, dan kun je kiezen voor een doorlopende campagne.

 Een succesvolle marketingcampagne: easy peasy?

Hoewel deze praktische tips voor het maken van een marketingplan misschien als appeltje eitje klinken, is dat helaas niet in tien minuten gedaan. Je marketingkanalen bepalen is geen kwestie van ‘ik zag dat anderen Pinterest inzetten voor hun bedrijf, dus dat ga ik ook doen’. Het is een doordacht onderdeel uit je communicatiestrategie voor je bedrijf, dat af hangt van je doelen, je doelgroep en je algehele boodschap. Hoe duidelijker je dit voor jezelf hebt, hoe scherper je dit kunt communiceren naar anderen toe, en hoe effectiever je marketing zal zijn. 

Als deze strategische basis er niet is, dan is de kans groot dat je tijd en euro’s verspilt met marketing, en dat het op de lange termijn ook niets oplevert. Wil je een marketingplan waar je je marketingdoelen mee bereikt, dan is het slim om eerst een goede strategie op te zetten.


Wil je even sparren over het opzetten van jouw eigen marketingplan?  

Vraag dan hier jouw online brainstormsessie aan om te beginnen met succesvolle marketing.