BLOG

10 ideeën voor een (zomer) boost van je communicatie

25 MEI 2023

De zomerperiode komt er weer aan! Voor de één betekent dat keihard doorwerken, voor de ander juist wat gas terug nemen. Wat de situatie ook is voor jou, na 12 jaar marketingervaring weet ik dat die zomer het ideale moment is om te reflecteren op het eerste halfjaar, en je voor te bereiden op de 2e helft. In deze blog deel ik 10 ideeën waarmee je je communicatie een boost geeft, zodat je er na de zomer weer helemaal klaar voor bent. 

Tip: block een dag en tijdstip in je agenda waarop je iets gaat doen! Zo zorg je ervoor dat het niet eindeloos op je to-do lijstje blijft staan.


JE MERK VERSTERKEN

1. Check de branding van je bedrijf: straalt het nog uit wat jij wil overbrengen? Benadrukken de kleuren, beelden en teksten jouw kernwaarden, en laat het zien waar jij voor staat? Waar zijn er nog meer contactmomenten met klanten en waar je je branding terug kunt laten komen (bijvoorbeeld bedank e-mails)? 

2. Update je website en kijk naar je content door de ogen van een bezoeker. Haal oude teksten weg, herschrijf teksten, zorg dat cijfers en prijzen up to date zijn, en plaats nieuwe reviews. Vergeet niet ook nieuwe content toe te voegen, door bijvoorbeeld een nieuwe blog te plaatsen.

3. Maak nieuwe foto’s of laat deze maken door een fotograaf. Dit kunnen foto’s van jezelf zijn, of van de producten die je aanbiedt als je bijvoorbeeld een winkel of webshop hebt. Soms kijken klanten, volgers en websitebezoekers al tijden naar dezelfde foto’s. Hoogste tijd om weer een frisse batch te maken, die past bij jouw bedrijf en uitstraling!

4. Maak een marketingplan. Inventariseer wat je nu doet aan promotie, en bedenk wat je nog kunt doen om hier een tandje bij te zetten. Schrijf alle ideeën op die in je op komen, ook als ze compleet ‘out of the box’ zijn! Weten hoe je zelf een marketingplan schrijft? Lees het in deze blog.

 

blog om je communicatie te boosten


tips om je communicatie te versterken


JE CONTENT OP SOCIAL MEDIA OPTIMALISEREN

5. Fris je social media kanalen op. Werp een kritische blik op je profielfoto, bio en introductieteksten. Klopt alles nog wat daar staat? Is het misschien tijd voor een nieuwe profielfoto? Check ook gelijk of er oude posts op je tijdlijn staan die weg kunnen. En: vergeet ook je LinkedIN-pagina niet bij te werken!

6. Maak een contentkalender voor de komende maanden. Bepaal alvast over welke onderwerpen je het wil hebben na de zomer, en maak het zo makkelijk mogelijk voor jezelf om je hier aan te houden. Prik vervolgens een vast moment in de week om hier mee bezig te zijn. Dit scheelt je de rest van de week tijd, en door het moment van bedenken en creëren te clusteren, zal je meer focus hebben en productief zijn. 

7. Wil je echt grondig te werk gaan om je social media kanalen te optimaliseren, neem dan ook een uurtje de tijd om naar de statistieken van je content te kijken. Idealiter voordat je aan de slag gaat met die contentkalender ;) Inventariseer wat het goed doet, wat niet, en welk kanaal jou het meeste oplevert. Misschien besluit je je wel te focussen op slechts één kanaal, in plaats van 3 verschillende kanalen succesvol proberen te houden!


AAN DE SLAG MET JE NIEUWE CONTENTIDEEËN

8. In het kader van statistieken, is het ook waardevol om met een bredere blik te kijken naar je successen: hoeveel opdrachten heb je het afgelopen jaar gedaan, hoeveel nieuwe klanten heb je verwelkomd, en wat heb je precies verkocht? Via welke weg kwamen deze klanten bij jou? Heb je iets specifieks gedaan dat hiertoe leidde, zoals een nieuwsbrief verstuurd of extra aandacht op social media gegeven? Of heb je juist het persoonlijke contact opgezocht? Schrijf je bevindingen op en onderstreep wat duidelijke do’s en don’ts zijn voor de tweede helft van dit jaar.

9. Loop je al een tijdje rond met het idee om iets nieuws te proberen, bijvoorbeeld een podcast maken of een boek schrijven? Ga hier dan mee aan de slag door een stappenplan te maken voor jezelf, met duidelijke acties die moeten gebeuren. Maak het concreet en zet in je agenda wanneer je welke actie gaat nemen.

10. Schakel hulp in voor de dingen die je niet alleen kunt. Boek die fotograaf voor nieuwe foto’s, vraag om referenties voor een web designer als je niet tevreden bent met je website, en maak een afspraak voor die brainstormsessie als je zelf die contentkalender maar niet gevuld krijgt. Zo creëer je ruimte en tijd voor de dingen waar jij goed in bent, en blijft het niet eeuwig op je to-do lijst staan. Alleen ga je misschien sneller, maar samen kom je verder!


ideeën voor sterke communicatie


 

Waarom NU je communicatie boosten?
De zomerperiode biedt een mooie kans om terug te blikken op je resultaten van het eerste halfjaar. Ik weet zeker: in december zul je blij zijn dat je de tijd hebt genomen om even met een helicopter view naar je communicatie te kijken. En dat is echt nodig, want het is soms veel te makkelijk om door te blijven kachelen met onze dagelijkse bezigheden, waarbij we alleen maar dingen aan ons to-do lijstje toevoegen, maar niets afstrepen! 

In de maanden juni, juli en augustus ben ik beschikbaar om jouw communicatie te versterken. Samen brainstormen over nieuwe ideeën voor je marketing en content, of een concrete planning maken voor al jouw mooie stappen en ideeën; laten we er samen voor zorgen dat jij er na de zomer weer helemaal klaar voor bent!

Direct advies krijgen op jouw marketingvraag? Vraag dan hier een online brainstormsessie aan.